En kökschefs historia

Pierre Elofsson har varit kökschef på Hôtel Eggers sedan 2015. Han är en otroligt kompetent kock med flera kontinenters erfarenhet i bagaget. Han har – tillsammans med sitt proffsiga köksteam – lyft Eggers restaurang och bar till nya höjder.

När Pierre var 16 år var skolan helt ointressant. Istället började han som lärling i köket på Varbergs Stadshotell. Det drevs och drivs fortfarande av Lars-Olof och Anna, de nuvarande ägarna till Hôtel Eggers. Det var alltså över 20 år sedan som Pierre lärde känna dem.

Genom Mille, en kock från stadshotellköket (som än idag är Pierres mentor) fick Pierre kontakt med Ulf, en lärare på en skola i Falkenberg. Genom ett samarbete med skolan togs en specialutbildning fram, en kombination av skolarbete och kocklärling.

Det var väldigt duktiga kockar på Stadshotellet. Vi kokade fonder varje dag, gjorde allt från grunden och de slet som djur. Jag fick lära mig den hårda skolan på det sättet, berättar Pierre.

- Det var ett tufft jobb, men inte en dålig arbetsplats eller dålig stämning, tvärtom, säger Pierre.

Första riktiga jobbet i Sälen

Sedan bar det av till Sälen. Det var gamla Majken i Lindvallen som blev Pierres första “riktiga” jobb där han fick testa vingarna under en säsong.

– Det var annorlunda än trygga Stadshotellet som var “hemma” och en väldigt lärorik tid, berättar han.

 

Tillbaka i Varberg igen

Pierre arbetade som lärling på Stadshotellet fem dagar i veckan i tre år. Det var skoltid. Övrig tid, helger och lov jobbade han med lön.

– Vi faxade proven fram och tillbaka som jag satt uppe i konferenslokalerna och gjorde.

For till New York

Efter ytterligare ett år på Stadshotellet bar det av till New York. Marcus Samuelsson drev Aquavit framgångsrikt och det var alltid en stor andel svenska kockar som togs in. Pierre blev handplockad av Marcus personligen för att arbeta på den ansedda restaurangen. Detta efter en rekommendation från en kock-kollega som jobbat med Marcus tidigare.

Klassiskt julbord på Hôtel Eggers

Julbord på Waldorf Astoria

– Ett av det roligaste minnena från USA var när vi på Aquavit gjorde svenskt julbord på hotellet Waldorf Astoria. Alla expats, ud, svenska ambassadören och representanter från svenska kungahuset var på plats och allt skulle självklart vara på toppnivå.

Alla kypare stod stiligt på led, iklädda frack och vita handskar, redo att bära ut all julmat på stora silverfat. De fullkomligt lyste av stoltheten och respekten för sitt arbete. Kökschefen satt i en glasbur i köket och övervakade alla, berättar Pierre.

Pierre var kvar på Aquavit i två år för att sedan hjälpa Marcus att öppna en restaurang i Philadelphia och blev kvar där ett tag. Därefter gjorde Pierre och Marcus även ett flertal gästspel runt om i världen, bland annat i Rio och Sao Paulo.

Relaterad läsning:
Pierre Elofsson och Christer Lingström på Hôtel Eggers i Göteborg

Tio år i Ryssland

Efter åren i USA behövdes det dock kontrast. Genom kontakter flyttade Pierre till Moskva, fick anställning på Scandinavia som drevs av välrenommerade kocken Christer Lingström* och blev kvar i Ryssland i nästan 10 år.

– Det var en väldigt rolig tid där vi var med i morgonprogram i TV och gjorde annat kul. Men det bästa var maten då vi var de enda som fick matleveranser från Sverige. Vi hade råvaror som ingen annan hade på den tiden i Moskva.

Pierre pratar faktiskt en del ryska fortfarande även om den börjar bli lite ringrostig. 

*Kuriosa - Christer Lingström var den första i Sverige att få två stjärnor i Guide Michelin. Våren 2020 var han på Hôtel Eggers för ett lyckat gästspel tillsammans med Pierre.

Relaterad läsning:
Pierre Elofsson - kökschef på Hôtel Eggers i Göteborg

Tillbaka i Sverige och Hôtel Eggers

Efter några säsonger som privatkock i Alperna blev en kökschefsanställning på Hôtel Eggers det som gjorde att Pierre valt att stanna hemma i Sverige. Lars-Olof och Anna hörde av sig och då fanns det ingen tvekan. Det är tack vare dem Pierre valde yrket från början. Och nu efter flera år på Hôtel Eggers börjar det sätta sig. Nivån börjar närma sig ambitionen.

– Jag hade aldrig kunnat sitta så här för några år sedan och prata. Det fanns inte tid. Vi har jobbat otroligt hårt för att komma hit där vi är idag.

Relaterad läsning:

Läs mer om Hôtel Eggers


Vill du läsa mer?

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
strömming middag eggers hotell restaurang i göteborg

Strömming Prins Bertil

Vi bjuder på receptet
Strömming är verkligen gott och dessutom väldigt prisvärt. Prins Bertil älskade stekt strömming och fick det ofta serverat när han bodde och åt på Hôtel Eggers.
creme ninon middag eggers hotell restaurang i göteborg

Recept på Crème Ninon

Vi bjuder på receptet
Den här soppan var en av Tore Wretmans klassiker och tillsammans med en perfekt halstrad pilgrimsmussla blir anrättningen en symfoni av finstämda smaker. Servera den som en riktigt fin förrätt till vardags eller fest.