Hissen på Hôtel Eggers

Det är inte varje dag du stiger in i en hiss med kristallkrona och tapeter på väggar och tak. På Hôtel Eggers kan du göra just det, i vår hiss från 1893. För den som hellre rör på påkarna finns den lika anrika spiraltrappan till hands. Här har dignitärer, kungligheter, redare och affärsresande spatserat i över 160 år.

Stadens främsta hotell

Emil Eggers var fast besluten att göra Hôtel Eggers till ett av stadens främsta hotell. Genom att hålla en internationellt hög standard samt investera i den senaste tekniken såg han till att målsättningen lyckades.

Hiss på hotell Eggers i göteborg

Göteborgs första hiss

Hôtel Eggers hade vid återinvigningen år 1893 utrustats med elektrisk belysning och telefon i alla rum, tolv privata badrum samt en elegant hiss som då var en av stadens första.

Hiss på hotell Eggers i göteborg

Ur artikel i GP 1893

“Själva hotellet har fått elektriskt ljus infördt i alla rum, vid sängarna och i taket, hvarjemte ringledningarna sitta vid sängarna. Elevator skall införas. Särskilda skrif-, läs- och konversationsrum finnas. Ett tidens tecken kan kallas, att herr Eggers iordningställt ett särskild mörkt rum - för amatörfotografer, praktiskt i sin tid, då nästan hvar tredje resande för apparat med sig.”

Göteborgsposten 5 oktober 1893

lobby och hiss på hotell eggers i göteborg

Samma hisskorg - men säkerheten framför allt

Hisskorgen är densamma som när det begav sig men själva maskineriet är utbytt. De vackra gallergrindarna som vanligtvis hör till en gammal hiss blev för några år sedan utbytta då säkerheten är viktig och de inte uppfyllde kraven.

Men visst är den vacker trots allt?

Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
restaurang och bar på hotell eggers i göteborg

Eggers American Bar

Drinkar har alltid spelat en central roll på Hôtel Eggers. Ända sedan Emil Eggers lät installera en American Bar på hotellet har det skakats och rörts här i mer än hundra år.
restaurang på Hôtel Eggers i Göteborg

Gyllenlädertapeten i restaurangen

Gyllenläder är läder som mönstrats i relief och sedan försilvrats och ofta förgyllts. Gyllenlädrets stora tid var under senrenässansen och barocken, då det användes både till tapeter och möbelklädslar. Gyllenlädertapeten som pryder Hôtel Eggers matsal blir bara vackrare med åren.
Komponera din vistelse på bästa sätt
Afternoon tea på Hotell Eggers i Göteborg

Boka ett paketerbjudande

Planerar du för en shoppinghelg i Göteborg, en romantisk weekend, semester på västkusten eller ett besök på Liseberg? Våra hotellpaket är komponerade för att du ska få en riktigt härlig vistelse hos oss i Göteborg.
"Boken om Eggers" som gåva
Boken om Eggers på hotellrum i Göteborg

En sann historia

Pris från 1495:-/vuxen & 500:-/barn
Känn dig som en celebritet hos oss på Eggers! Ät en lyxig middag i vår restaurang, bo i ett av våra vackra rum och avnjut frukosten i restaurangen med utsikt över Drottningtorget.