Artiklar

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från hotell, restaurang, konferens eller event till miljö, CSR och vår historia från 1859. Filtrera ämnena nedan för att finna det som intresserar just dig.

Filtrera artiklar

Senaste artiklarna


Höst i Göteborg Foto: Göteborg & co Peter Kvarnström
TIPS, KULTUR

Saker att göra i Göteborg under höst och vinter

Det finns mycket att uppleva i Göteborg även under årets mörkare årstider. Promenera genom parkerna, strosa på stan, ta en fika, besöka restauranger eller intressanta utställningar. Här är några tips från oss på aktiviteter i och omkring Göteborg.
Läs artikel
MAT & DRYCK, MÖT VÅR PERSONAL, TIPS

Med kärlek för grönsaker

Under hösten och vinterns mörka dagar finns det så otroligt många fina grönsaker att njuta av: blomkål, broccoli, brysselkål, vitkål, spetskål, rödkål, jordärtskocka, palsternacka – ja, listan kan göras lång. På Eggers tycker vi om att arbeta med grönsaker så som man brukar göra med kött, fisk eller fågel. Istället för att utgå från vilket protein man ska äta, utgår vi från grönsaken och låt proteinet vara tillbehöret. Vänd på steken helt enkelt (eller grönsaken, rättare sagt). En god gärning för både kropp och planet!
Läs artikel
Fototävling Eggers jubileumsutställning - Göteborg 400 år. Bild Pixabay
EN SANN HISTORIA, KULTUR

Utställning "Mitt Göteborg" i Eggers fotosalong

2021 firar Göteborg 400 år som stad och det uppmärksammar Hôtel Eggers med en fototävling med avslutande fotosalong. Temat är ”Mitt Göteborg” och vi har låtit en mängd göteborgare tolka temat precis som de önskat. En jury har valt ut bilderna till utställningen.

Utställningen pågår 4 juni-31 augusti 2021 på Hôtel Eggers. Väl mött!

Läs artikel
TIPS

Ö-luffa i Göteborgs skärgård

När du är i Göteborg får du inte missa att ta dig ut till kusten och uppleva Göteborgs skärgård. Här finns en mängd mysiga öar och vi listar några av öarna i Göteborgs norra och södra skärgård här. 
Läs artikel
reception och lobby på hotell eggers i göteborg

Bra att veta inför din vistelse hos oss

Nedan finner du information inför din vistelse, samt beskrivning av våra rutiner och riktlinjer för våra gäster och medarbetare. Varmt välkommen till vårt hotell i hjärtat av Göteborg. 
Läs artikel
Hamnstaden Göteborg 1800-talet - Hotell Eggers i Göteborg
EN SANN HISTORIA

Hamnstaden Göteborg – Lilla London

Göteborg började som en befästning, en bricka i det politiska maktspelet om Östersjön och Öresundstullen, inklämd mellan två danska landskap. När det danska hotet så småningom försvann blev Göteborg en köpmannastad.
Läs artikel
Hotel Eggers exteriör
TIPS, KULTUR

Saker att göra i Göteborg

Det finns mycket att uppleva i Sveriges näst största stad, Göteborg. En stad med massor av restauranger, shopping och sevärdheter. Samtidigt är lugnet på västkusten med hav och skärgård inte långt borta. Här är våra bästa tips på aktiviteter i och omkring Göteborg.
Läs artikel
KONFERENS & MÖTEN

Jobba hemma hos oss på Eggers

I dessa tider är det ren lyx att i lugn och ro få sköta dagens arbetsuppgifter på annan plats än i hemmet. Att du dessutom blir serverad frukost, får fri tillgång till kaffe, kaka, vatten och färsk frukt hela dagen. Det är ju bättre än på jobbet - eller hur? Du är värd detta.
Läs artikel
I FILMENS VÄRLD, EN SANN HISTORIA

Eggers i filmernas värld

Hur väljer man rätt plats för en inspelning och vad är det som gör att flera filmteam väljer just Hôtel Eggers? Vi fick chansen att intervjua Jonas Tjällman som är manusförfattare och även arbetar med att hitta filmmiljöer.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Hissen på Hôtel Eggers

Att stiga in i en hiss med kristallkrona och tapeter på väggar och tak är inte varje dag.
I Hôtel Eggers hiss från 1893 kan du göra just det. För den som hellre rör på påkarna finns den lika anrika spiraltrappan till hands.
Här har dignitärer, kungligheter, redare och affärsresande spatserat i över 160 år. Nu är det din tur.
Läs artikel
MAT & DRYCK, EN SANN HISTORIA

Eggers American Bar

Drinkar har alltid spelat en central roll på Hôtel Eggers. Ända sedan Emil Eggers lät installera en American Bar på hotellet har det skakats och rörts här i mer än hundra år.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Eggers vapen - branding från början

Allt på Hôtel Eggers har en historia och så även vapnet som är en del av logotypen. Låt historiens vingslag fläkta dig.
Läs artikel
Pierre - kökschef på Hôtel Eggers
MAT & DRYCK, MÖT VÅR PERSONAL

En kökschefs historia

Pierre Elofsson har varit kökschef på Hôtel Eggers sedan 2015. Han är en otroligt kompetent kock med flera kontinenters erfarenhet i bagaget. Han har – tillsammans med sitt proffsiga köksteam – lyft Eggers restaurang och bar till nya höjder.
Läs artikel
MAT & DRYCK, EN SANN HISTORIA

Eggers Royal - vår signaturdrink

Att ta en drink på Hôtel Eggers är något som bör checkas av på din bucket list. Med drinken Eggers Royal vill vi hylla Eggers och vad Eggers är för oss. 
Läs artikel
matsal middag eggers hotell restaurang i göteborg
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Historiska klenoder - Gyllenläder

Gyllenläder är läder som mönstrats i relief och sedan försilvrats och ofta förgyllts. Gyllenlädrets stora tid var under senrenässansen och barocken, då det användes både till tapeter och möbelklädslar. Mönstren var i stort sett samma som den tidens textilmönster. Gyllenlädertapeten som pryder Hôtel Eggers matsal blir bara vackrare med åren.
Läs artikel
Rum 133 - Håkan Hellström-rummet
HOTELLET

Rum 133 - Håkan Hellström

Nr 133 är rummet där Håkan Hellström har spelat in sin musikvideo till Känn ingen sorg. Av samma anledning kallas även rummet Håkan Hellström-rummet. Välkommen in!
Läs artikel
MAT & DRYCK, EN SANN HISTORIA

Recept - Crème Ninon med pilgrimsmussla

Den här soppan var en av Tore Wretmans klassiker och tillsammans med en perfekt halstrad pilgrimsmussla blir anrättningen en symfoni av finstämda smaker. Servera den som en riktigt fin förrätt till vardags eller fest.
Läs artikel
Boken om Eggers hotell i Göteborg
EN SANN HISTORIA, HOTELLET, KULTUR

Boken om Eggers

Att Hôtel Eggers har varit i drift i mer än 160 år vet du säkert redan, men vi kan lova att det finns väldigt mycket mer att lära sig om hotellet och om Göteborg. Vi är otroligt stolta över att vi har fått delar av vår historia på pränt i boken - Eggers en sann historia.
Läs artikel
TIPS

Trädgårdsföreningen - vår trädgård

Trädgårdsföreningen i Göteborg ligger precis vid Hôtel Eggers och är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker.
Läs artikel
MAT & DRYCK, EN SANN HISTORIA

Recept - Strömming Prins Bertil

Strömming är verkligen gott och dessutom väldigt prisvärt. Prins Bertil älskade stekt strömming och fick det ofta serverat när han bodde och åt på Hôtel Eggers.
Läs artikel
Balkong på Eggers hotell i göteborg
EN SANN HISTORIA, KULTUR, HOTELLET

Sång & musik från balkongen

Eggers har sedan många år en tradition med att sjunga från balkongen. I många år har Lucia gjort Drottningtorget lite ljusare i december och sedan ett par år tillbaka sjunger vi även in våren från balkongen på Valborg.
Läs artikel
MAT & DRYCK

Recept - Råbiff Eggers

Råbiffen står alltid på menyn hos oss - en riktig klassiker. Beställ den i restaurangen eller gör den själv hemma. Vi bjuder på receptet.
Läs artikel
Rum 134 - Zorn - eggers hotell i Göteborg
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Rum 134 - Anders Zorn

1886 skrevs konsthistoria på Hôtel Eggers. Det var de så kallade Opponenterna som här, på konstnären Anders Zorns hotellrum - rum 134 - bildade Konstnärsförbundet.
Läs artikel
Emil Eggers - ägare av eggers hotell göteborg 1894-1919
HOTELLET, EN SANN HISTORIA

Han gav Hôtel Eggers sitt namn

Historien om nuvarande Hôtel Eggers tar sin början tidigt 1850-tal då Emil Eggers föddes i Bonn, Tyskland. Att hotellet som byggdes i slutet av samma decennium skulle bli hans att driva visste ingen då. Läs mer om Emil Eggers hotellresa.
Läs artikel
HOTELLET

Rum 386 - Sonja Henie

Tar du vår vackra trappa upp till tredje våningen hittar du hotellrum 386 direkt när du svänger höger. Ett hörnrum och en underbart blommig dröm med detaljer i brunt och rosa. Detta rum var även favoritrummet för världens bästa kvinnliga konståkerska på 1920-30-talet - Sonja Henie - när hon besökte Göteborg.
Läs artikel
konferens lokal på hotell eggers i göteborg
MILJÖ & CSR, KONFERENS & MÖTEN

Eggers klimatsmarta(re) möte

Redan när du väljer att konferera hos oss gör du ett medvetet val, eftersom vårt hotell är miljöcertifierat enligt Svanens riktlinjer. Men när du bokar vårt klimatsmartare möte bidrar du även till ett trädplanteringsprojekt i Etiopien.
Läs artikel
KONFERENS & MÖTEN

Möt vår mötesbokare Magdalena

När du bokar en konferens hos oss på Hôtel Eggers är det troligtvis vår mötesbokare Magdalena Törnkrantz som tar hand om dig – från det att du bokar, tills du är på plats med din grupp.
Läs artikel
tavlor eggers familjen Bernegau
EN SANN HISTORIA, HOTELLET, KULTUR

Tavlor från 1700-talet - Eggers en sann historia!

Som du kanske vet är Hôtel Eggers Sveriges tredje äldsta hotell som fortfarande är i drift. Med sina snart 160 år på nacken ger sig historien tillkänna titt som tätt. Ibland kommer våra besökare med anekdoter vilket vi formligen älskar.
Läs artikel
Dagens lunch på Hôtel Eggers i göteborg
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Historisk visning med middag

Hôtel Eggers öppnade 1859 och är Sveriges tredje äldsta hotell som fortfarande är i drift och som numera är K-märkt. Välkommen på en historisk visning om detta spännande hotell!
Läs artikel
Författaruppläsning Anna-Karin Palm Selma Lagerlöf
FEST & EVENT, KULTUR

Författarafton med Anna-Karin Palm

Hôtel Eggers har i mer än 160 år varit en del av både Göteborgs historia och dess kulturliv. Det är en av anledningarna till att vi bjöd in den briljanta författaren Anna-Karin Palm för att prata om sitt författarskap och om biografin som hon skrivit över Selma Lagerlöfs liv. Denna bok har fått diverse nomineringar till såväl DN:s kulturpris som Augustpriset.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET, KULTUR

Konstnärsförbundet bildades på Hôtel Eggers

1886 skrevs konsthistoria på Hôtel Eggers. Här, på konstnären Anders Zorns hotellrum - rum 134 - bildades nämligen Konstnärsförbundet. Det var en grupp av 85 svenska konstnärer – Anders Zorn, Nils Kreuger med flera – som på 1880-talet organiserade sig i den så kallade Opponentrörelsen. Detta gjordes i protest mot den konservativa Konstakademin i Stockholm.
Läs artikel
konferens och hotellrum superior med balkong - rum 125
HOTELLET

Rum 125 - Lite extra kungligt

Kungligt nämnde vi i rubriken - jo rum 125 var nämligen det rum som Prins Bertil alltid bodde i när han besökte Hôtel Eggers 30-40-talet. Det var även under dessa år som han mötte Prinsessan Lilian.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Rum 136 - Jussi Björling

En gång i tiden bodde Jussi Björling ofta på hotellet och han var väldigt noga med att alltid få samma rum när han checkade in på Eggers. Valet föll på rum 136 med utsikt över Drottningtorget.
Läs artikel
Hotellrum executive på eggers hotell i göteborg
MILJÖ & CSR

Vårt miljöarbete

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.
Läs artikel
FEST & EVENT, EN SANN HISTORIA

Valborg med pompa & ståt

På Valborg firas våren in med körsång från balkong, och det är inte vilken balkong som helst - utan den på anrika Hôtel Eggers minsann.
Läs artikel
Solvatten - CSR för Varbergs Stadshotell & Asia Spa - bild MamaMikes
MILJÖ & CSR

Solvatten - Allt startar med rent vatten

Solvatten är en 10-liters portabel vattenrenare som renar och hettar upp vatten med hjälp av solljus. Våra hotell har gett 45 familjer möjlighet till rent vatten genom att skänka 50 000:- till Solvatten.
Läs artikel
FEST & EVENT, EN SANN HISTORIA, KULTUR

Bokrelease med Viveca Lärn

Som en del av Hôtel Eggers 160-årsjubileum bjöd vi in Göteborgsförfattaren Viveca Lärn för hennes bokrelease. Det var en förväntansfull skara som skålade i bubbel innan den charmerande Viveca gjorde entré i vår övre matsal.
Läs artikel
MAT & DRYCK

Så gör du egen glögg

Den godaste glöggen gör du själv och nu börjar det bli hög tid att sätta den som ska drickas till första advent. Glögg hör advent och jul till och det är extra gott att värma sig med den kryddiga hemmagjorda drycken när kylan biter ute.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, MAT & DRYCK

En sann historia - Semlan

Är du en sådan som börjar med locket och sedan sparar mandelmassan till sist? Eller föredrar du att äta den med varm mjölk? Allt funkar, det viktiga är att njuta!
Läs artikel
HOTELLET, TIPS

Tips på paketinslagning

Vi skickar här en julhälsning och ett tips till paketen. Hôtel Eggers har funnits sedan 1859 och är Sveriges tredje äldsta hotell som fortfarande är i drift. Vi vill gärna tipsa om att återvinna gamla saker. Bara för att man är gammal behöver man ju inte bytas ut eller kastas bort eller hur?
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Axel Eggers - Ägare 1910-1942

Emil Eggers efterträddes 1910 av sin son Axel Eggers. Axel var, precis som sin far både motiverad och företagsam. År 1913 såg han till att hotellet genomgick en grundlig renovering och i samband med detta invigdes Hôtel Eggers kontinentala matsal.
Läs artikel
ebba eggers hotell i göteborg
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Ebba Eggers - Ägare 1942-1947

I sitt andra äktenskap hade Axel Eggers gift sig med hotellets spritkassörska, en dam vid namn Ebba. De drev hotellet tillsammans fram till Axels död 1942 då Ebba utnämndes till hotelldirektris.
Läs artikel
HOTELLET, EN SANN HISTORIA

Rum 263 - Evert Taube

Taubes samlade litterära verk gör honom till en av Sveriges nationalskalder. Hans rika produktion omfattar prosa och poesi samt teckningar, akvarell- och oljemålningar, men det är för visorna, som han är mest känd. Han skrev fler än 200 stycken under sitt liv och framträdde ofta. När han gjorde det i Göteborg bodde han på Hôtel Eggers i rum 263.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Rum 126 - Prinsessan Lilian

När Prins Bertil och Prinsessan Lilian under 30- och 40-talet gästade Göteborg bodde de ofta på Hôtel Eggers och hade alltid rum 125 och 126. De var på den tiden hotellets enda rum med angränsande dörr emellan. Idag är det två olika rum och har inte längre "connecting door". Välkommen in!
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Gäster genom åren

Jussi Björling, Anders Zorn, Patti Smith, Alice Babs, Prins Bertil och många, många fler har haft Hôtel Eggers som favorithotell under sin vistelse i Göteborg genom åren. Många av dem var så återkommande att de hade specifikt utvalda rum som de alltid efterfrågade.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Brodéns bedrifter - Ägare 1948-1987

Efter Ebba Eggers bortgång var det advokat Hilding Brodén, Axels Eggers jurist sedan 1920-talet, som tog över ansvaret för driften av Hôtel Eggers. Precis som hos den första ägarfamiljen efterträddes han av sin son – juristen Hans Brodén.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Jan & Gunilla Ramén – Ägare 1987–2014

Hans Brodén påbörjade det mödosamma arbetet med att återställa hotellets ursprungliga karaktär. När Jan och Gunilla Ramén, ägare till Hotel Terminus i Stockholm, köpte hotellet av Hans 1987 fortsatte paret det påbörjade arbetet.
Läs artikel
EN SANN HISTORIA, HOTELLET

Prins Bertil för en natt - av Viveca Lärn

Det här är novellen om när författaren Viveca Lärn fick leka Prins Bertil för en natt på Hôtel Eggers i Göteborg.
Läs artikel
Eggers Fasad Göteborg Ca 1915 Stadsmuseum

Ett stycke hotellhistoria

Hôtel Eggers är ett av landets få kvarvarande hotell från den tid då järnvägarna anlades. Under den Eggerska epoken har många olika människor haft nattlogi på hotellet.

Vårt CSR-arbete

Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.
Solvatten - CSR för Varbergs Stadshotell & Asia Spa - bild MamaMikes

Solvatten

Solvatten är en 10-liters portabel vattenrenare som renar och hettar upp vatten med hjälp av solljus. Våra hotell har gett 45 familjer möjlighet till rent vatten genom att skänka 50 000:- till Solvatten