Valborg med pompa & ståt

Event på Eggers, Valborg 2019.

På Valborg firas våren in med körsång från balkong, och det är inte vilken balkong som helst - utan den på anrika Hôtel Eggers minsann.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Firat sedan 1400-talet

Valborgsmässoafton infaller på solens ”kvartspunkt” i solhjulet, mitt emellan vårdagjämning och midsommar enligt Wikipedia. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis eller den Heliga Valborg som hon heter på svenska.

Valborgskör på Eggers balkong

En symbol för våren & ljuset

Det är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. För de flesta svenskar står Valborgsfesten oftare som symbol för våren och ljuset.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Cortègen - en tidigare tradition

I Göteborg har det varit tradition med Cortègen, en årligen återkommande karneval i Göteborg som anordnas av chalmerister.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

160-årsjubileum

2019 var det Hôtel Eggers 160-årsjubileum och det firade vi på många sätt. Bland annat börjar vi med Valborgskör från balkongen vilket sluter cirkeln efter Lucia i december. 

Valborgskör på Eggers balkong

Corus Acusticus på balkongen

Kören Corus Acusticus sjöng bland annat "Längtan till landet", för de flesta känd som "Vintern rasat". Det är en svenskspråkig sång med text av Herman Sätherberg och tonsatt för manskör av Otto Lindblad 1839.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Vårens första dag

Som sista låt sjöng kören Laleh´s "Vårens första dag" och mössorna gick i vädret för att sedan efterföljas av publikens jubel. En ny tradition var född.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Invigning av sommarverandan

För ett specialinbjudet sällskap fortsatte sedan Valborgsmässofirandet med invigning av årets sommarveranda.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Håkan i dörren

Vår karismatiske säljare Håkan hade som vanligt på sig charmkostymen och välkomnade alla med ett stort leende.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Härlig stämning

Även Magdalena och Gabriella stod redo att ta emot alla gäster med sin glada uppsyn på den röda mattan.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Vår signaturdrink

Ebrima och Simon bjöd på vår signaturdrink Eggers Royal som välkomstdrink. Den innehåller svartvinbär, citron, punsch och mousserande vin.

Eggers Kir Royal - Valborg på Eggers hotell i göteborg

Eggers Kir Royal

Det är en variant på den kultförklarade drinken Kir Royal. Drinken är döpt efter borgmästaren i Dijon (1945-1968), vars namn var Felix Kir. Han var för övrigt mest känd för att han under andra världskriget hjälpte 5000 krigsfångar att rymma.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Emerentia Sparre af Klingspor

Gästerna fick gå en poängpromenad med kluriga frågor om Eggers och mitt i alltihop dök den charmerande Emerentia Sparre af Klingspor upp. Henne träffar du på vårt middagsdrama "Filmhôtellet"

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Delade ut visitkort

En dam i sann societetsanda med cigarettmunstycke i guld, sidenhandskar och börs med guldkedja som delade ut sitt visitkort till både höger och vänster.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Porträtt med Kent Larsson

När hon sprang på Göteborgskonstnären Kent Larsson skulle det självklart förevigas. Kent har för övrigt föreläsningar om sitt konstnärsskap löpande här på Eggers. Du kan hitta kommande datum i vår eventkalender.

Valborg på Eggers hotell i göteborg

Johan Jonatan Björling

Emerentia berättade för alla som ville höra hur hon denna kväll hade en överraskning. Hon hade nämligen fått nys om en ung man vid namn "Johan Jonatan Björling" som var fantastiskt duktig på att sjunga i duschen. Hon sa sig ha hittat en världsstjärna, men att namnet var för långt.

Relaterad läsning:
Valborg på Eggers hotell i göteborg

Ljuva toner

Plötsligt gjorde den unge herren entré och hela sommarverandan fick njuta av "Jussi Björlings" sköna toner. Opera på Eggers är inte varje dag minsann. 

Valborg på Eggers hotell i göteborg

En hejdundrande Valborg på Eggers 

Det blev en Valborg att minnas. Vi ser fram emot kommande år.

Se bildspel från kvällen


Läs mer


Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
Anna-Karin Palm signerar böcker på eggers

Författarafton med Anna-Karin Palm

I boken "Jag vill sätta världen i rörelse" skriver Anna-Karin Palm med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon kom till oss och berättade om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang.
Viveca Lärn bokrelease på hotel eggers

Bokrelease med Viveca Lärn

Som en del av Hôtel Eggers 160-årsjubileum bjöd vi in Göteborgsförfattaren Viveca Lärn för hennes bokrelease. Det var en förväntansfull skara som skålade i bubbel innan den charmerande Viveca gjorde entré i vår övre matsal.