Rum 126 - Prinsessan Lilian

När Prins Bertil och Prinsessan Lilian under 30- och 40-talet gästade Göteborg bodde de ofta på Hôtel Eggers och hade alltid rum 125 och 126. De var på den tiden hotellets enda rum med angränsande dörr emellan. Idag är det två olika rum och har inte längre "connecting door". Välkommen in!

Säng och interiör på hotellrum eggers i göteborg

Här är det de små detaljerna som räknas

I hotellrum 126 – på första våningen – är färgvalen klokt utvalda för att släppa in härligt ljus men ändå få det ombonat och mysigt. Röda sammetsgardiner pryder fönster som vetter ut mot Drottningtorget i Göteborg.

Vi har bevarat mycket av det vackra som är äldre. Många av de mattor, möbler och lampor som prytt hotellet i hundrade år får leva kvar tillsammans med det nya. Här sover du gott i sängar från Hamilton med brun sammetsgavel och väggar klädda av den vackra tapeten Albemarle från Little Green i mönstrad mullvad.

Säng och interiör på hotellrum eggers i göteborg

En plats att skriva på

I detta rum finner du en mindre kontorsplats. Kanske en bra plats att börja skriva dina memoarer eller kanske avsluta dagens jobb vid.

lampskärm på hotellrum eggers i göteborg

Små flitiga bin

Som sagt - det är de små detaljerna som räknas. Lägg märke till valet av lampskärmar. Det lilla flitiga biet återfinns i Hôtel Eggers vapen som du också ser på mattan i korridorer och trappa, på väggar samt på våra nycklar till rummen. Bina symboliserar alla flitiga anställda på Hôtel Eggers.

Bok och nyckel på hotellrum eggers i göteborg

Nyckelnostalgi

Våra rum låser och öppnar vi med nycklar och det känns nästan lite nostalgiskt nu för tiden då det mesta är digitaliserat. Självklart hänger de gamla vackra säkerhetskedjorna kvar på rummen också.

Kuriosa om Lilian Craig

Lilian May, född Lillian May Davies 30 augusti 1915 i Swansea, Wales var en svensk prinsessa och hertiginna av Halland. Men inte från början. Relationen med Prins Bertil var långt ifrån självklar.

Lilians far, som var gruvarbetare, lämnade sin hustru tidigt och bildade en ny familj på annat håll; föräldrarna skildes dock först 1939.

Vid 16 års ålder flyttade Lilian Davies till London, där hon försörjde sig som fotomodell och fick små biroller i flera filmer.

Vigdes på Drottningholm 1976

Lilian, som skildes från sin man 1947, flyttade så småningom ihop med prinsen och parets privata bostad var huvudsakligen i Sainte-Maxime i Frankrike. I Sverige använde man från 1949 Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm som bostad.
Under många år visade pressen en stor hänsyn mot paret genom att aldrig skriva en rad om detta förhållande. Första gången hon uppträdde mer officiellt var i samband med Gustaf VI Adolfs begravning. När kung Carl XVI Gustaf tillträtt tronen och gift sig, bad Bertil om lov att gifta sig, vilket beviljades, och de vigdes i slottskyrkan på Drottningholm den 7 december 1976.

Om Prins Bertil som ung hade gift sig med den icke kungliga Lilian hade han, liksom brodern Sigvard och andra prinsar tidigare gjort, avstått från arvsrätten till tronen. Detta ansåg han sig efter brodern prins Gustaf Adolfs död (1947) inte kunna göra, eftersom Bertil då blev huset Bernadottes ende arvsberättigade tronföljare i sin generation. Därför var Bertil och Lilians umgänge “inofficellt” under decennier.

Gäster på Hôtel Eggers

När paret under 30- och 40-talet gästade Göteborg bodde de ofta på Hôtel Eggers och hade alltid rum 125 och 126. De var på den tiden hotellets enda rum med angränsande dörr emellan.

Läs mer
Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
Lite extra kungligt
dubbelrum superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Rum 125 - Prins Bertil

Rum 125 var det rum som Prins Bertil alltid bodde i när han besökte Hôtel Eggers på 30- & 40-talet. Det var även under dessa år som han mötte Prinsessan Lilian.
Läs mer om Evert Taube
Evert Taube på Hôtel Eggers november 1946

Rum 263 - Evert Taube

Taubes samlade litterära verk gör honom till en av Sveriges nationalskalder. När han framträdde med i Göteborg bodde han på Hôtel Eggers i rum 263.

Bo som en kunglig


Fredag & lördag
ostron i restaurang på hotell eggers i göteborg

Romantisk weekend

Pris från 2045:-/person
Upplev en romantisk hotellnatt i Göteborg med mousserande vin, ostron och 3-rättersmiddag i vår anrika restaurang.
PureSpa på Hagabadet Drottningtorget

Eggers på Haga

Pris från 1595:-/person
Boka en hotellövernattning hos oss tillsammans med en skön spaupplevelse på Hagabadet Drottningtorget, bara ett stenkast från oss.
Fredag & lördag
Champagnefrukost roomservice Hotell Eggers

Bröllopsnatt

Pris från 1595:-/person
Fira bröllopsdagen eller första natten som gifta i ett av våra finaste rum. Champagne och choklad på rummet vid ankomst, champagnefrukost och utcheckning lite senare.