Hamnstaden Göteborg – Lilla London

Göteborg började som en befästning, en bricka i det politiska maktspelet om Östersjön och Öresundstullen, inklämd mellan två danska landskap. När det danska hotet så småningom försvann blev Göteborg en köpmannastad.

Göteborg grundades år 1621

När själva staden grundades för drygt 400 år sedan var det med ett internationellt fokus både på utseendet, handeln och relationerna.

Holländarna står till stor del för arkitekturen i staden och affärerna gjordes mestadels med Tyskland. Handel och sjöfart kom att dominera staden. Allt eftersom tiden gick knöts nya band med England, vilket bland annat ledde till bildandet av Ostindiska kompaniet och handeln med Kina och fjärran östern.

Staden blev ett liberalt och frihandelsvänligt fäste. Detta satte Göteborg på kartan som Sveriges främsta handels- och sjöfartsstad och bidrog i hög grad till landets ekonomiska utveckling.

Flygbild över Eggers hotell i Göteborg

Viktig knutpunkt

Förbindelserna med bruksorterna i Bergslagen och handelshusen i Europa blev för Göteborg viktigare än relationerna till Kungen och Regeringen i Stockholm.
I Göteborg skrevs fakturor och inte poesi.

Staden växte utanför vallarna, Vasastaden tillkom och för inflyttande arbetare byggdes flera nya stadsdelar ända bort till stadsgränsen vid Kungssten i väster.

Wilson-linjens ångare vid Stora Tullhuset i Göteborgs hamn troligen år 1880 - Hotell Eggers
En av Wilson-linjens ångare vid Stora Tullhuset i Göteborgs hamn. Båten gick till Hull i Storbritannien, emigranterna åkte sedan vanligen tåg till Liverpool där större fartyg trafikerade Atlanten. Okänd fotograf, troligen 1880-tal.

En länk till kontinenten

Genom sjöfarten har staden varit slussen mellan Sverige och resten av världen sedan begynnelsen.

Den dryga miljonen svenskar som emigrerade till USA och andra länder gjorde det genom Göteborg. De största fartygen lastar och lossar i Göteborg än idag.

Kärt barn med många namn

Göteborg har under åren haft många smeknamn. På grund av stadsplaneringen kallade holländare staden under en period för Nya Amsterdam.

1800-talets industrialisering av Göteborg ledde till att många britter – såsom Chalmers, Chapman, Dickson, Hall och Keiller – deltagit i stadens utveckling från handels- till industristad.

De donerade bl.a. sina förmögenheter som gjorde att Göteborg fick bibliotek, universitet och sjukhus. De satte stor prägel på staden och därav namnet "Lilla London" som lever kvar än idag.

Källa: ”Lives and livelihoods in Little London, The story of the British in Gothenburg 1621–2001” av John R. Ashton
Läs mer

Upplev vår historia


"Boken om Eggers" som gåva
Boken om Eggers på hotellrum i Göteborg

En sann historia

Pris från 1495:-/vuxen & 500:-/barn
Känn dig som en celebritet hos oss på Eggers! Ät en lyxig middag i vår restaurang, bo i ett av våra vackra rum och avnjut frukosten i restaurangen med utsikt över Drottningtorget.
Fredag & lördag
Afternoon tea på Hotell Eggers i Göteborg

Lilla London

Pris från 1645:-/vuxen & 500:-/barn
Boka en övernattning mitt i "Lilla London". I detta paket ingår ett glas bubbel, vår mysiga afternoon tea, övernattning och frukostbuffé.
Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.