Historiska klenoder - Gyllenläder

Gyllenläder är läder som mönstrats i relief och sedan försilvrats och ofta förgyllts. Gyllenlädrets stora tid var under senrenässansen och barocken, då det användes både till tapeter och möbelklädslar. Mönstren var i stort sett samma som den tidens textilmönster. Gyllenlädertapeten som pryder Hôtel Eggers matsal blir bara vackrare med åren.

Gyllenläder - ovanligt och vackert

Gyllenläder är relativt ovanligt i byggnadssammanhang. Det har använts till klädsel av dörrar i offentlig miljö där man önskar ljud- och ljusdämpande egenskaper, exempelvis på väggar och dörrar i föreläsningssalar, teater- och biosalonger. Det förekommer som lindad klädsel på handledare i påkostade trapphusmiljöer samt som tapeter och möbelklädsel av silver- eller gyllenläder i högreståndsbyggnader.

restaurang på Hôtel Eggers i Göteborg

Från Libyen på 500-talet

Under 500-talet förekom dekorerat läder i ökenstaden Ghadâmes, belägen i nuvarande Libyen. Därifrån spred sig kunskapen om tillverkningen vidare till den iberiska halvön. Man vet att spansk tillverkning förekom på 800-talet. Under hela 1500-talet etablerades gyllenlädermakarskrån i viktigare spanska städer.

Salongsdrama på hotell Eggers

Emil Eggers valde gyllenläder

Kunskapen om gyllenlädertillverkning spred sig vidare i varierande omfattning till resten av Europa. Sverige importerade gyllenläder redan under 1600-talet. Den minskade i popularitet under följande århundrade men hade en renässans under senare delen av 1800-talet. Samma period som Emil Eggers inredde sitt drömhotell.

Filmhotellet hotell Eggers i Göteborg
Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
strömming middag eggers hotell restaurang i göteborg

Strömming Prins Bertil

Vi bjuder på receptet
Strömming är verkligen gott och dessutom väldigt prisvärt. Prins Bertil älskade stekt strömming och fick det ofta serverat när han bodde och åt på Hôtel Eggers.
1883–1910
Emil Eggers - ägare av eggers hotell göteborg 1894-1919

Emil Eggers - namngav hotellet

Historien om nuvarande Hôtel Eggers tar sin början tidigt 1850-tal då Emil Eggers föddes i Bonn, Tyskland. Att hotellet som byggdes i slutet av samma decennium skulle bli hans att driva visste ingen då. Läs mer om Emil Eggers hotellresa.
Relaterade erbjudanden:
dubbelrum nr 127 superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Eggerspaketet

Från 1595:-/person
Kombinera en mysig hotellweekend med sköna dagar i Göteborgs city. I paketet ingår en 3-rättersmiddag, övernattning och frukost.
champagne i hotellrum superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Hemma på Eggers

Från 1445:-/vuxen & 600:-/barn
Streama favoritserien eller ta med dig den där boken du aldrig hinner läsa. Du får popcorn och bubbel på rummet, valfri rätt från vår à la carte-meny, övernattning och frukost.