Ebba Eggers - Ägare 1942-1948

I sitt andra äktenskap hade Axel Eggers gift sig med hotellets spritkassörska, en dam vid namn Ebba. De drev hotellet tillsammans fram till Axels död 1942 då Ebba utnämndes till hotelldirektris.

Hotellrum 397 executive på Eggers i Göteborg

En hård ledare

Ebba, född Svenander, har beskrivits som en hård kvinna som styrde hotellet med järnhand. Ett av hennes påbud lär ha varit att allt som gick sönder i gästernas rum skulle hotellets städerskor ersätta. Det kan inte ha varit en enkel sak att tvingas gå med på med tanke på vad en hotellstäderska tjänade på 40-talet.

Prins Victor av Wied

Prinsens chaufför förbarmade sig

Perioden för hotellet har beskrivits som personalintensiv. Direktris Ebbas ersättningspåbud gjorde att ingen underlydande städerska vågade sig in på rummet förrän förstastäderskan varit där.

När Tysklands sändebud i Sverige, prinsen av Wied med maka, gästade Eggers (då Axel skickade hotellets samtliga flaggstänger på ommålning för att slippa hissa hakkorset) hade någon av dem sönder tvålkoppen i badrummet. Det fick förstastäderskan att förtvivla. En ny tvålkopp skulle kosta nästan lika mycket som halva hennes månadslön. Hon föll givetvis i gråt, vilket observerades av prinsparets chaufför.

När han fick reda på de stränga reglerna betalade han tvålkoppen ur egen ficka.

dubbelrum superior med balkong på eggers hotell i göteborg

En era var över

Det danske Luftfartselskabs DC 3:a Sejr Viking störtade strax efter klockan 12 den 12 februari 1948 vid Ulrichstein i Oberwald, Oberhessen, omkring 45 kilometer nordöst om Frankfurt am Main. Planet var på väg från Köpenhamn till Zürich och skulle göra mellanlandning i Frankfurt(....)

Vid nedslaget dödades hela besättningen, fyra man, som befann sig i förarhytten, samt sju av de sjutton passagerarna, tre svenskar, tre danskar och en norrman. Räddade blev alltså tio av de 21 ombordvarande. De tre omkomna svenskarna var byråchefen i folkhushållningsdepartementet, civilingenjör Ernst Sundström, svensk delegat i FN:s Europakommission och på väg till Genève för en konferens, fru Ebba Eggers, chef för hotell Eggers i Göteborg, och fru Else Olsson från Göteborg. Källa ›

Den Eggerska eran på Hôtel Eggers var över.

Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
1883–1910
Emil Eggers - ägare av eggers hotell göteborg 1894-1919

Emil Eggers - namngav hotellet

Historien om nuvarande Hôtel Eggers tar sin början tidigt 1850-tal då Emil Eggers föddes i Bonn, Tyskland. Att hotellet som byggdes i slutet av samma decennium skulle bli hans att driva visste ingen då. Läs mer om Emil Eggers hotellresa.
1910-1942
Tavlor och blommor i receptionen på hotel eggers i göteborg

Axel Eggers - Ägare 1910-1942

Emil Eggers efterträddes 1910 av sin son Axel Eggers. Axel var, precis som sin far både motiverad och företagsam. År 1913 såg han till att hotellet genomgick en grundlig renovering och i samband med detta invigdes Hôtel Eggers kontinentala matsal.
Komponera din vistelse på bästa sätt
Afternoon tea på Hotell Eggers i Göteborg

Boka ett paketerbjudande

Planerar du för en shoppinghelg i Göteborg, en romantisk weekend, semester på västkusten eller ett besök på Liseberg? Våra hotellpaket är komponerade för att du ska få en riktigt härlig vistelse hos oss i Göteborg.
dubbelrum nr 127 superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Hemma på Eggers

Pris från 1595:-/vuxen
Känn dig som hemma hos oss på Hôtel Eggers. Kombinera en mysig hotellweekend med sköna dagar i Göteborgs city. I paketet ingår en 3-rätters middag, övernattning och frukost.
Glas med bubbel i lobbyn på hotel eggers

I filmens värld

Från 1195:-/vuxen & 400:-/barn
Hôtel Eggers har blivit lite av ett filmhotell där ett flertal filmer har spelats in. Boka vårt matinépaket och bo en natt i ett av våra vackra rum. Bubbel och biobiljett ingår.