Göteborg runt med spårvagn

Nordens största spårvägssystem utmärker Göteborg från andra svenska städer. Staden myllrar av blåvita vagnar och från Hôtel Eggers tar du dig blixtsnabbt till kollektivtrafikens nav. Här finner du information om hur du enklast tar dig runt i vår hemstad.

Spårvagn Lisebergslinjen drottningtorget utanför hotel eggers

Upplev Göteborg på rätt sätt - med spårvagn

De mångtal spårvagnar som trafikerar Göteborgs gator är en given del av stadsbilden och vad de flesta av oss förknippar med staden. Hôtel Eggers som vid sin start, 1859, namngavs “Jernvägshotellet” går hand i hand med spårvagnens historia.

När du bor hos oss på Hôtel Eggers har du nära till Brunnsparken där tio av tolv spårvägslinjer passerar. Men även Centralstationen och Nordstan är hållplatser som ligger nära till hands, härifrån tar du dig snabbt och enkelt till stadens alla delar. Med spårvagn upptäcker du Göteborg på äkta sätt.

Så köper du en digital biljett

Ingen teknisk färdighet behövs för att förstå sig på Västtrafiks app To Go. Det är en gratisapp som inte heller kräver någon registrering vid nedladdning. Därifrån går det att köpa biljetter för spårvagn, buss och båt samt söka bästa möjliga rutt för din önskade destination.

Biljettköp steg-för-steg

  • Ladda ner appen Västtrafik To Go, antingen Android eller iPhone versionen.
  • Välj biljett, det finns enkel-, period-, flex- eller dygnsbiljett att välja emellan. För dig som är på besök är enkel- eller dygnsbiljett bäst lämpade. Enkelbiljetten varar i 90 minuter och dygnsbiljetter varar antingen i ett eller tre dygn.
  • Betala sedan i appen. Det gör du genom att först registrera ett bankkort och sedan godkänna med BankID. Eller så väljer du det mer tidseffektiva sättet - swisha.
  • Under fliken “Biljetter” hittar du din biljett i form av en QR-kod och den aktiveras direkt vid köptillfälle. Där står också hur många timmar respektive minuter som biljetten fortskrider.
  • Appen förser dig även med en reseplanerare, där kan du söka upp hur du tar dig från punkt A till punkt B. Reseplaneraren guidar och visar bland annat gångavstånd, vilket läge spårvagnen avgår ifrån och tidsanpassade byten.

Tänk på!

Köp din biljett före avgång, på så sätt undviker du en onödig och tråkig böter.

Läs mer

Så åker du spårvagn utan telefon

Om ni bestämt er för en mobilfri helg eller helt enkelt inte orkar ladda ner ännu en app - då fungerar det fint att köpa biljetter ombord. Vad som kan vara bra att veta är att biljettautomaterna endast tar emot betalkort samt att automater bara finns på spårvagnar, inte bussar.

Det går också att köpa biljetter i Västtrafikbutikerna, närmast Hôtel Eggers ligger Västtrafikbutik Drottningtorget och Västtrafikbutik Nils Ericsonterminalen. Västtrafik säljer även sina biljetter hos ombud såsom Pressbyrån, ICA eller 7-Eleven. Men såklart (!) är våra gäster varmt välkomna att fråga oss om hjälp i receptionen. Vi guidar er mer än gärna!

Häst och vagn utanför Hôtel Eggers förr i tiden

Kuriosa: Nedslag i spårvagnens historia

Hästspårvagnen, 1879

Vid spårvagnstrafikens start var vagnen inte helt olik häst och vagn. Den drogs av hästar och kördes av kuskar. Hästspårvagnen började användas som färdmedel i Göteborg och som ni säkert förstår rymde den allt färre passagerare jämfört med dagens vagnar.

Den elektriska spårvagnen, 1902

Allteftersom byttes hästspårvagnen ut och ersattes av de första elektriska spårvagnarna. Där plattformarna fortfarande var öppna och saknade fönster. Det var inte förrän på 1910-talet som fönster installerades för att hålla kylan ute.

Samtidens spårvagn, 2020

Den högaktuella Modellen M33 väntas vara färdiglevererad 2022. Vagnen är bättre anpassad för rullstolar och barnvagnar och har till skillnad från tidigare vagnar förarplatser både fram och bak, på så sätt kan den vända färdriktning betydligt snabbare.

Källa: Västtrafiks Nyhetsarkiv och Blogg.

Relaterade erbjudanden:
Måndag–fredag
PureSpa på Hagabadet Drottningtorget

Eggers på Haga

Från 1595:-/person
Boka en hotellövernattning hos oss tillsammans med en skön spaupplevelse på Hagabadet Drottningtorget, bara ett stenkast från oss.
Museikort ingår
Målarmaterial på hotellrum eggers i göteborg

Art & culture

Från 1395:-/vuxen & 500:-/barn
Konst och kultur ligger oss varmt om hjärtat. I detta paket ingår utöver middag och övernattning, ett museikort med gratis entré till Göteborgs stadsmuseer under ett helt år.
dubbelrum nr 127 superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Eggerspaketet

Från 1595:-/person
Kombinera en mysig hotellweekend med sköna dagar i Göteborgs city. I paketet ingår en 3-rättersmiddag, övernattning och frukost.