Ö-luffa i Göteborgs skärgård

När du är i Göteborg får du inte missa att ta dig ut till kusten och uppleva Göteborgs skärgård. Här finns en mängd mysiga öar och vi listar några av öarna i Göteborgs norra och södra skärgård här. 

Göteborgs skärgård Brännö foto: Steampipe production GoteborgoCo

Brännö, Göteborgs skärgård. Foto: Steampipe-Production-Studio/Mediabank Göteborg & Co

Göteborgs södra skärgård

Till de bilfria öarna i Göteborgs södra skärgård tar du dig med personbåtar från Saltholmen.

Du tar dig enklast till Saltholmen med spårvagn nummer 11. Köp en dygnsbiljett på Västtrafik så tar du dig runt obegränsat med alla bussar, spårvagnar och båtar. Barn under 7 år åker gratis med vuxen.

Tänk på att det under sommartid är ont om parkeringsplatser vid Saltholmen. Det går även bra att ta med cykel på båten. Nedan listar vi södra skärgårdens fem största öar.

Brännö

Kanske mest känd för Lasse Dahlqvist sång ”Dans på Brännö brygga”. Lasse Dahlqvist var född på ön.

Här finns, värdshus, café, affär, bageri och många fina badplatser. Ön består av berg och djupa dalgångar. Flera av husen är från 1700-talet. Brännö har genom århundraden varit en viktigt mötesplats för sjöfarare, hövdingar och kungar. Ön var i många år gränslandet mellan Sverige-Norge-Danmark.

Färjan till Brännö tar ca 20 min.

Styrsö

Här finns kyrka, restaurang, pensionat, hembygdsmuseum och flera fina badplatser. Flera fornlämningar finner ni på ön, och även stenåldersboplatser. Mellan öarna Styrsö och Donsö finns en bro.

Färjan till Styrsö tar ca 20 min.

Donsö

Restaurang, kiosk, rökeri, pizzeria, affär – allt detta finns på Donsö. Ön är även känd som hemmahamn för flera stora rederier. Här finns flera olika slingor att promenera på. Mellan Donsö och Styrsö finns en bro.

Magdalena på Hôtel Eggers tipsar!
På Donsö finns en restaurang som heter Isbolaget som är mysig.

Färjan till Donsö tar ca 15 min.

Vrångö

Vrångö ligger längst västerut och delar av ön är naturreservat. Här finns gästhamn, vandrarhem, kyrka, kiosk och café. På ön finns även många promenadslingor – både långa och korta.

Färjan till Vrångö tar ca 50 min.

Asperö

På Asperö finns en gästhamn, affär, sjöbodar och mycket mer. Även promenadslingor.

Färjan till Asperö tar ca 9 min.

Göteborgs skärgård Hönö foto: Steampipe production GoteborgoCo

Badplatsen "Hästen" på Hönö i Göteborgs skärgård.
Foto: Steampipe-Production-Studio/Mediabank Göteborg & Co

Göteborgs norra skärgård

Ut i Göteborgs norra skärgård kommer du med bilfärja från Varholmen på Hisingen. Färjan är avgiftsfri. Om du inte har bil går det även bra att ta buss "Röd Express" ut till färjeläget och gå ombord på färjan. Bussen går från Drottningtorget precis utanför hotellet.

Från färjeläget går två olika färjor. Den ena tar dig till Björkö och tar ca 6 min, den andra färjan tar dig till Hönö, Öckerö och Hälsö. Dessa tre öar ”sitter ihop” med vägförbindelse. Från Hälsö kan du ta dig vidare till de lite mindre öarna, Hyppeln, Rörö och Källö Knippla. Denna färjan tar ca 12 min.

Hönö

Restauranger, båtturer, affärer och flera badplatser. Detta och flera olika promenadstråk finner du på Hönö.

Magdalena på Hôtel Eggers tipsar!
På Hönö Klåva finns en mysig restaurang som heter Lilling Cottage.

Öckerö

Norra skärgårdens ”huvudö”. Strövområden, en gammal kyrka från 1400-talet, badplatser, affärer, apotek och flera restauranger.

Hälsö

Minigolf, gästhamn många fornlämningar. Från öns norra sida ser man Carlstens Fästning på Marstrand. Från Hälsö går det lite mindre avgiftsfria bilfärjor till Hyppeln, Rörö och Källö Knippla. Dessa lite mindre öar är också värda ett besök.

Björkö

Denna ö är känd för sina skogar, på våren växer här vitsippor, blåsippor och liljekonvalj. Björkö har en fin gästhamn, här finns det restauranger och butiker.

Relaterade erbjudanden:
17 juni–17 aug
Räksmörgås på eggers restaurang & bar

Smak av Västkusten

Från 2890:-/vuxen, 1300:-/barn
Njut av härliga sommardagar i Göteborg och västkustens paradrätt nummer ett – räkmackan! Två övernattningar med frukost och en dags cykelhyra med "styr & ställ".
Museikort ingår
Målarmaterial på hotellrum eggers i göteborg

Art & culture

Från 1395:-/vuxen & 500:-/barn
Konst och kultur ligger oss varmt om hjärtat. I detta paket ingår utöver middag och övernattning, ett museikort med gratis entré till Göteborgs stadsmuseer under ett helt år.
dubbelrum nr 127 superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Hemma på Eggers

Från 1595:-/person
Känn dig som hemma hos oss på Hôtel Eggers. Kombinera en mysig hotellweekend med sköna dagar i Göteborgs city. I paketet ingår en 3-rätters middag, övernattning och frukost.
Trädgårdsföreningen vid Eggers Hotell i Göteborg

Trädgårdsföreningen - "vår trädgård"

Trädgårdsföreningen i Göteborg är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Eftersom parken ligger precis vid vårt hotell känns det nästintill som vår egen trädgård. 
Trädgårdsföreningen i Göteborg vid hotell Eggers

Saker att göra i Göteborg

Det finns mycket att uppleva i Sveriges näst största stad, Göteborg. En stad med massor av restauranger, shopping och sevärdheter. Samtidigt är lugnet på västkusten med hav och skärgård inte långt borta. Här är våra bästa tips på aktiviteter i och omkring Göteborg.
Gäster genom åren på hotel eggers

Gäster genom åren

Jussi Björling, Anders Zorn, Patti Smith, Alice Babs, Prins Bertil och många, många fler har haft Hôtel Eggers som favorithotell under sin vistelse i Göteborg genom åren. Många av dem var så återkommande att de hade specifikt utvalda rum som de alltid efterfrågade.