Miljö & hållbarhet

Det känns viktigt att kunna bidra till något mer än bara sköna upplevelser hos oss. Här kan du läsa om vad vi gör för att ta ansvar för hur vi påverkar samhället, ur såväl ett ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv.

Bok och ljuslyktor i lobbyn på hotel eggers i göteborg

Miljömässigt ansvarstagande

Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, där hushållning med resurser och kretsloppsanpassning är vägledande. Vi måste alla värna om jordens resurser. Ingen kan göra allt men vi kan alla göra något. På hotellet har vi med oss miljöfrågorna på alla våra avdelningar i alla våra arbetsuppgifter. 

Certifierade av Svanen

Miljön har alltid varit viktigt för oss och när möjlighet fanns att bli Svanencertifierade, arbetade vi på ännu mer för att bli detta. Det tog tid med ett gammalt hus som Hôtel Eggers men från och med 2013 har vi varit Svanenmärkta. 

Svanens kriterier ger oss en tydlig riktlinje i vårt miljöarbete och i vad vi kan göra varje dag för att minska på förbrukning av el, vatten och kemiska produkter. 

Relaterad läsning:
Kvinna i blommig klänning och en kaffekopp på bord

Vad vi gör varje dag för dig och miljön

  • Rummen och lokalerna städas så klimatsmart som möjligt. Det innebär noggrann dosering och miljömärkta val i de få kemprodukter som vi använder. Självklart är alla kemiska produkter som används varje dag miljömärkta!
  • Vi använder 100% miljövänliga förbrukningsartiklar, såsom toapapper, mjukpapper, kopieringspapper och kollegieblock.
  • All vår el kommer från vind- och vattenkraft och hela hotellet värms upp med fjärrvärme.
  • Allt vårt kaffe är KRAV- och Fair Trade-märkt. Att köpa miljömärkt är ett enkelt sätt att påverka!
  • Inom restaurangnäringen slängs idag enorma mängder mat. Vi vill skapa en förändring genom att minska portionerna något och istället vara väldigt tydliga med att du alltid kan be om mer om du inte blir mätt. 
  • Våra trycksaker görs på ett svanencertifierat tryckeri.
  • Vi tar hand om och återvinner alla burkar och flaskor. Det vi får in i pant skänker vi till välgörenhet. År 2023 fick vi 12 333 kr i pant som vi valde att skänka till World Animal Protection.

För oss har miljöarbetet varit och är en intressant resa där vi hela tiden förbättrat oss och där vi höjt våra egna krav mot oss själva och mot våra leverantörer.

Vindkraftverk

Ett eget vindkraftverk

Vi har ett eget vindkraftverk som försörjer oss med elektricitet. Det bästa av allt är att det inte bara gäller oss på Hôtel Eggers utan även våra systerhotell Arken Hotel & Art Garden Spa, Varbergs Stadshotell & Asia Spa och Billingehus.

Vårt vindkraftverk står ståtligt med sina 100 meter över havet, mellan Vara och Skara. Det producerar närmare 9 Gwh vilket innebär en kapacitet som även skulle kunna ge ström till nära nog de anställdas förbrukning också. Detta är en långsiktig investering och ett steg i vår ambition att vara måna om hållbarhet över tid.

Relaterad läsning:
Lotus Love tvål på hotel eggers

Lotus love

Våra egna produkter som används på hotellrummen. Finns även att köpa i hotellreceptionen.

Lotus Love Svanenmärkta spaprodukter

Svanenmärkta och veganska

Hud- och hårvårdsprodukter.

Doftljus Lotus Love

Doftljus av sojavax

En blandning av en något pepprig, varm och söt ton av rosor, viol och patchouliolja men även en frisk hint av mint.

Lotus Love tvål och neccessär på hotel eggers

Necessärkit

Necessär och en tvål som kan köpas i vår reception.

Lotus Love - Svanenmärkta produkter

Lotus Love är en serie produkter speciellt framtagna för vårt välbefinnande och avslappnande miljö. Den inspireras av lotusblomman som symboliserar renhet samt främjar lycka och ett långt liv.

Vi är stolta över våra Lotus Love-produkter som är både Svanenmärkta och veganska. De är inte bara förpackningarna som är fina utan även innehållet. Vi har t.ex. ett doftljus av sojavax som är biologiskt nedbrytbart och dessutom innehåller våra produkter inga mikroplaster.

Mikroplaster i miljön

På senare år har problemet med mikroplaster uppmärksammats allt mer. Mikroplaster är små plastpartiklar som återfinns i olika typer av produkter så som till exempel bodyscrub, läppstift, foundation, mascara och duschtvål. Omkring 40 ton mikroplaster hamnar i Östersjön varje år och mycket av det är från skönhetsprodukter.

Tyvärr är det många som har dessa miljöbovar i sina badrumsskåp. När du tvättar av dig sköljs mikroplasterna rakt ner i avloppet. Mikroplasterna är så små att de även rinner igenom reningsverken och ut i haven där de förorenar, förgiftar och de äts upp av djur i haven som tror att det är föda. Då börjar vandringen i näringskedjan uppåt till allt större fiskar. Äter du fisk och skaldjur? Då kommer mikroplasterna i slutändan till dig.

Produkter fria från mikroplaster

Våra produkter finns på våra hotellrum och att dessa är utan mikroplast känns bra ända in i själen och vi vill uppmana dig att göra ett smart val – hjälp dig själv och naturen. Rensa ditt badrumsskåp på de värsta bovarna och ersätt med bra produkter som innehåller ingredienser som naturen klarar av att bryta ned.

Självklart kan du köpa med dig produkterna hem eller från vår webshop för att vara säker på att de produkter du använder hemma också är fria från mikroplaster!

Läs mer om mikroplaster i miljön
FN:s globala mål

Vi arbetar med de globala målen

Vår koncerns engagemang för en bättre värld är något som pågått under lång tid. Allt arbete inom vår verksamhet ska vara hälsofrämjande och bidra till en hållbar utveckling, såväl dagligen som långsiktigt. Målsättningen är att vår verksamhet ska kunna ta vara och spara på jordens resurser.

Vårt gemensamma hållbarhetsarbete tar avstamp i fyra delmål ur FN:s Globala mål – Agenda 2030.