Från en veranda till en annan

Längtan till sydligare breddgrader är stor och vi drömmer oss bort till varma dagar och ljumma kvällar. Hur skulle livet bli om vi tog vårt pick och pack och flyttade söderut till exempelvis Frankrike?

Artikel från Lotus News #0123 
Ord: Erik Winn / Foto: Lina Räisänen

Flyttlasset för Timo gick till Provence

För de flesta av oss stannar det vid en dröm, men några som gjorde verklighet av drömmen är familjen Räisänen. Mitt under pandemin 2020 lämnade Timo, Lina och deras två söner det trygga livet i Sverige och flyttade till Provence, en region i södra Frankrike känd för sina milsvida ängar av lila lavendel, vinrankor så långt ögat når och knotiga olivträd som sträcker sig mot solen. Där rätter som bouillabaisse, aioli och ratatouille har sitt ursprung, och klassiska viner från distrikt som Châteauneuf-du-Pape, Côtes de Provence och Bandol mognar på fat. En resa som visade sig vara allt annat än enkel, men som de heller inte har ångrat en enda sekund.

 

Bilden nedan är från när Timo spelade på Eggers veranda förra sommaren, i konceptet "Toner på verandan". (Foto: Carolina Ehn).

Timo Räisänen på hotel eggers veranda

Om Timo Räisänen

Ålder: 43 år

Familj: Hustrun Lina Räisänen, sönerna Arvo och Vinton.

Bor: Utanför orten Draguignan, södra Frankrike.

Läs mer

Hur kom det sig att valet föll på Provence?

Som barn spenderade jag mina somrar här. Mina farföräldrar flyttade hit från São Paolo och köpte huset som vi nu bor i. Tanken på att byta miljö och skaka om vår tillvaro lockade, eftersom det som först upplevs som lite obekvämt ofta blir väldigt bra.

Vad skulle du säga till andra som går och drömmer om att flytta utomlands?

Många låter det stanna vid en dröm eftersom de fastnar i någon slags planeringsfas. Men allt löser sig på något sätt ändå när man väl är på plats. Första året med pojkarnas skolgång, språket och kulturskillnader var en utmaning, men väldigt givande när allt började falla på plats under andra året. Och man behöver ju inte nödvändigtvis slänga in ungarna på fransk kommunal skola som vi gjorde.

Nu när ni har gjort er hemmastadda, hur ser en vanlig dag ut för dig?

Sedan vi flyttade ner hit ringer inte min telefon lika ofta som tidigare och jag har mer tid att fokusera på musiken och mina shower. Och helt ärligt har jag nog inte skrivit så här mycket låtar på över fem år som under det senaste året. När jag inte arbetar med musiken hjälper jag till lite på en lokal vingård som en kompis äger. Resten av tiden njuter jag av den fantastiska mat- och vinkulturen som finns här i Frankrike. 

Toner på verandan artister 2022

Om "Toner på verandan"

Sommaren 2022 bjöd Hôtel Eggers in ett antal artister, i samarbete med Kulturaktiebolaget, för att spela live på deras veranda mitt på Drottningtorget i Göteborg.

Ett koncept för att skapa musikupplevelser i en historisk och intim miljö där gästerna kunde njuta av mat och dryck under tiden artister som Timo Räisänen, Mikael Rickfors, Patrik Isaksson och Marit Bergman med flera uppträdde.

Toner på verandan återkommer under sommaren 2023.

Läs mer

Låter som att den provensalska miljön inspirerar dig när du skriver nya låtar. Är miljön viktig för dig när du uppträder och framför dina låtar?

Absolut. För att ge ett exempel spelade jag i våras på verandan till Hôtel Eggers. Hela eventet var väldigt lyckat, det var som att spela hemma i vardagsrummet eftersom miljön tillät mig att komma så nära gästerna. Dessutom var det kul att dröja sig kvar där efter spelningen eftersom de har ett digert utbud av öl, en av få saker jag faktiskt saknar här nere i Frankrike.

Avslutningsvis. Finns det potential till ett Husdrömmar Provence?

Haha. Det tror jag inte, det är nog lite för stillsamt för att göra tv av. Verandan på Hôtel Eggers är avsevärt roligare.

Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
Boken om eggers

Läsa boken om Eggers

Mys i vår lobby, beställ något gott att dricka och bläddra i vår alldeles egna bok "Boken om Eggers". 
Läs mer om Jussi Björling
Hotellrum 136 jussi björling executive på Eggers i Göteborg

Rum 136 - Jussi Björling

En gång i tiden bodde Jussi Björling ofta på hotellet och han var väldigt noga med att alltid få samma rum när han checkade in på Eggers. Valet föll på rum 136 med utsikt över Drottningtorget.