Eggers vapen - branding från början

Allt på Hôtel Eggers har en historia och så även vapnet som är en del av logotypen. Låt historiens vingslag fläkta dig.

Viktig symbol än idag

Emil Eggers var omsorgsfull och insåg tidigt vikten av marknadsföring. I samband med den omfattande renoveringen av Hotel Christiania till Hôtel Eggers utvecklade han hotellets logotyp och vapen. Symbolen som skapades för 160 år sedan används än idag.

vapen logo eggers göteborg

Full av symbolik

Inspirerad av kontinentens förstaklasshotell jobbade Emil fram Hôtel Eggers vapen. Logotypen är full av symbolik som Emil ville förmedla till betraktaren:

  1. Den övre delen visar en bikupa med flygande bin. Detta symboliserar personalens flit och omsorgsfulla arbete.
  2. Glödlampan visar att Hôtel Eggers är elektrifierat. Inte helt ovanligt idag kanske, men under den första perioden var detta unikt.
  3. Nyckeln var portierns nyckel. Förr hade portiererna en huvudroll på hotellet och ansågs väldigt viktiga.
  4. Svärdet står för det beskydd hotellet ombesörjer sina gäster med.
  5. E:t står naturligtvis för grundaren. Från början var där en dåtida symbol för en säng enligt bilden nedan. Den var dock svår att tyda och ersattes för ett antal år sedan av monogrammet.
Läs mer
logotyp på vapen eggers hotell göteborg

En anekdot från förr

Eggers vapen är ju som bekant en bikupa, en skulptur som symboliserar personalens flitiga arbete.

Vid en högtidlig tillställning för många år sedan ville man bjuda gästerna på något extra, “en snackis” som vi säger idag. Konditorn hade av is skulpterat en stor bikupa som på ett bord tronade mitt i salen.

Bredvid skulpturen hade en riktig bikupa med slött surrande bin placerats, förmodligen för ljudeffektens skull. Bina var antagligen nedkylda för enklare hantering och det fungerande enligt planen ända fram till att värmen i lokalen gjorde att bina plötsligt kvicknade till. Det slutade med att samtliga gäster hals över huvud fick utrymma lokalen.

Logotyp på nyckel eggers hotell göteborg
Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
restaurang och bar på hotell eggers i göteborg

Eggers American Bar

Drinkar har alltid spelat en central roll på Hôtel Eggers. Ända sedan Emil Eggers lät installera en American Bar på hotellet har det skakats och rörts här i mer än hundra år.
restaurang på Hôtel Eggers i Göteborg

Gyllenlädertapeten i restaurangen

Gyllenläder är läder som mönstrats i relief och sedan försilvrats och ofta förgyllts. Gyllenlädrets stora tid var under senrenässansen och barocken, då det användes både till tapeter och möbelklädslar. Gyllenlädertapeten som pryder Hôtel Eggers matsal blir bara vackrare med åren.
Komponera din vistelse på bästa sätt
Afternoon tea på Hotell Eggers i Göteborg

Boka ett paketerbjudande

Planerar du för en shoppinghelg i Göteborg, en romantisk weekend, semester på västkusten eller ett besök på Liseberg? Våra hotellpaket är komponerade för att du ska få en riktigt härlig vistelse hos oss i Göteborg.
"Boken om Eggers" som gåva
Boken om Eggers på hotellrum i Göteborg

En sann historia

Pris från 1495:-/vuxen & 500:-/barn
Känn dig som en celebritet hos oss på Eggers! Ät en lyxig middag i vår restaurang, bo i ett av våra vackra rum och avnjut frukosten i restaurangen med utsikt över Drottningtorget.