Recept - Crème Ninon med pilgrimsmussla

Den här soppan var en av Tore Wretmans klassiker och tillsammans med en perfekt halstrad pilgrimsmussla blir anrättningen en symfoni av finstämda smaker. Servera den som en riktigt fin förrätt till vardags eller fest.

Recept Crème Ninon

4 personer

Tore Wretman själv skrev: “Namnet har denna soppa av någon anledning som jag inte känner till fått av 1600-talskurtisanen Ninon de l'Enclos. Kanske det var för att symbolisera dess lätthet, finess och nästan omoraliska lyxighet.

Ingredienser

  • 5 st pilgrimsmusslor - gärna handplockade och odlade i Norge enligt Naturskyddsföreningen 
  • 5 dl små frysta gröna ärtor
  • 2 st schalottenlökar
  • 5 dl hönsbuljong, gärna egen men fond från flaska fungerar också. Det viktiga är att den skall vara kraftig enligt Tore.
  • 1-2 msk smör
  • 3 cl vitt vin eller torr champagne
  • 3 dl grädde
  • Matlagningsolja
  • Salt & peppar
  • Smör till stekning
Läs mer

Så här gör du Crème Ninon:

  1. Fräs försiktigt löken med smör i en kastrull.
  2. Häll på vin och låt koka in i löken, avsluta med buljong/fond.
  3. Låt koka upp.
  4. Tillsätt 1 dl grädde och sjud i 2 min.
  5. Lägg ärtorna i mixer, häll över den sjudande soppgrunden och mixa slät.
  6. Sila upp soppan i en kastrull genom en finmaskig sil, smaka av med salt och nymald vitpeppar. Ställ åt sidan tills servering. Vispa resterande grädde lätt.
  7. Förbered en stekpanna, helst gjutjärn.
  8. Lägg pilgrimsmusslor på hushållspapper och torka av.
  9. Salta pilgrimsmusslorna och stek i glödhet panna, ca 15-20 sekunder på varje sida.
  10. Avsluta med en klick smör och ös musslan 3-4 gånger.
  11. Lägg upp musslorna på hushållspapper.

Värm på soppan och servera med pilgrimsmusslor och lätt vispad grädde.

Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
Råbiff på eggers restaurang

Recept Råbiff Eggers

Här är vårt recept
Råbiffen står alltid på menyn hos oss. Beställ den i restaurangen eller gör den själv hemma. Vi bjuder på receptet.
strömming middag eggers hotell restaurang i göteborg

Strömming Prins Bertil

Vi bjuder på receptet
Strömming är verkligen gott och dessutom väldigt prisvärt. Prins Bertil älskade stekt strömming och fick det ofta serverat när han bodde och åt på Hôtel Eggers.

Bo som en kung


dubbelrum nr 127 superior med balkong på eggers hotell i göteborg

Hemma på Eggers

Pris från 1595:-/vuxen

På Hôtel Eggers kan du känna dig som hemma men samtidigt njuta av lyxen att bli bortskämd. Kombinera en mysig hotellvistelse med sköna dagar i Göteborg. 

  • En övernattning med frukostbuffé
  • En 3-rätters middag
Afternoon tea på Hotell Eggers i Göteborg

Lilla London

Pris från 1645:-/vuxen & 500:-/barn

Vad passar bättre än att kombinera en övernattning mitt i "Lilla London" med en engelsk afternoon tea?

  • En övernattning med frukostbuffé
  • Ett glas mousserande vin i baren
  • Afternoon tea på lördagen
PureSpa på Hagabadet Drottningtorget

Eggers på Haga

Pris från 1595:-/person

Boka en hotellövernattning hos oss tillsammans med en skön spaupplevelse på Hagabadet Drottningtorget, bara ett stenkast från oss.

  • En övernattning med frukostbuffé
  • Spaentré till Hagabadet Drottningtorget