Rum 136 - Jussi Björling
En gång i tiden bodde Jussi Björling ofta på hotellet och han var väldigt noga med att alltid få samma rum när han checkade in på Eggers. Valet föll på rum 136 med utsikt över Drottningtorget.
En gång i tiden bodde Jussi Björling ofta på hotellet och han var väldigt noga med att alltid få samma rum när han checkade in på Eggers. Valet föll på rum 136 med utsikt över Drottningtorget.
För herr Björling var det Executive-rum 136 med balkong på första våningen som gällde.
Att Björling har bott här ger förstås rummet proveniens på ett sätt som de flesta andra hotellrum inte har.
Rummet välkomnar dig med en äkta dörrmatta innanför dörren.
Rum 136 är ett Executive-rum som stoltserar med en rund säng i röd sammet. En stor guldspegel på väggen blir som en vacker tavla, helst om du själv står framför.
Sängborden har blivit smyckade av lampor med papegojor. Om Mr Björling hade godkänt dem är lite oklart, men visst sätter de piff på rummet?
Tapeten heter för övrigt Albemarle och kommer från Little green.
Kristall-lampetter med sammetsskärmar sätter ljus på vilken kväll som helst inte sant? Självklart kristallkrona även i taket som sig bör.
Att sätta på en vinylskiva på grammofonen för att sedan öppna upp balkongdörrarna med utsikt över vår sommarveranda, kanalen och delar av Drottningtorget är inte fy skam.
Vi kallar rummet för Jussi Björling-rummet, men det kanske du har förstått vid det här laget?
Dags att checka in i något av våra Executive-rum?
Johan Jonatan ”Jussi” Björling, 1911–1960, var en svensk opera- & konsertsångare (tenor) som ofta bodde på Hôtel Eggers. Han utnämndes till hovsångare 1944, belönades med Litteris et Artibus 1945 och invaldes som ledamot 675 av Kungliga Musikaliska Akademien 1956.
Björling var bror till sångarna Olle Björling och Gösta Björling. Bröderna skolades först i sång av sin far, sångaren David Björling, och turnerade under namnet Björlingkvartetten i Nordamerika och Norden. Han fick 1928 provsjunga för Kungliga Operans chef John Forsell. Han antogs därefter till Stockholms musikkonservatorium.
Björling fick anställning på Operan 1931 och blev kvar där till 1938, en expansiv period med cirka 40 nya stora roller, främst inom den franska och italienska repertoaren. Genombrottet för Björling kom när han 1931 uppträdde på Tivoli i Köpenhamn och en samstämmig kritikerkår lovordade hans sång. Björling slog igenom internationellt i Wien 1936 som Rodolphe i Bohème, Manrico i Trubaduren och Radamès i Aida. Han gjorde succé på alla stora scener. Hans paradroller var exempelvis i Rigoletto, Tosca, Aida, Bohème och Faust. Metropolitan i New York var, med avbrott för kriget, Björlings huvudscen från 1938 och fram till hans död.
I en intervju i Svenska Dagbladet 2007 säger Luciano Pavarotti: ”När jag ska öva in en ny opera så lyssnar jag först på hur Jussi Björling gjorde den. Hans röst var unik, och det är hans väg jag vill vandra. Jag skulle mer än något annat önska att människor jämförde mig med Jussi Björling. Det är så jag strävar efter att sjunga.”
Jussi Björling blev 2015 invald i Swedish Music Hall of Fame.