Hur hamnade en 48-årig skåning med fransk-klingande namn i Göteborg, och varför på Hôtel Eggers?
Efter att ha fått kalla såväl Stockholms innerstad som den pittoreska fiskebyn Åhus i utkanten av Österlen för mitt hem, bestämde jag mig som 23-åring för att flytta till London. Att i Skåne kunna ha möjligheten att tillaga mat från grunden av råvaror som växt eller betat på gårdarna och i skogarna bara ett stenkast bort är något väldigt speciellt. Riktigt så blev det inte nu. Jag hamnade på 1500-talsslottet ”Thornbury Castle” i närheten av Bristol och tog plats i ett kök av hög status.
Arbetsdagen pågick från 08 till 00, förutom på söndagar, då det var halvdag som avslutades med obligatoriskt pubbesök. Arbetsklimatet kändes lika gammaldags som byggnaden och man fick glatt finna sig i att bli tilldelad diverse osmickrande öknamn. Det spottades och svors friskt och klimatet var hårt, allt inbäddat i en strikt och klassiskt kontinental hierarki, präglad av köksmästarens år på franska stjärnrestauranger.
Min engelska karriär var lika intensiv som den var kort. I Åhus lärde jag känna Pontus Fritiof som drev “Pontus in the Green House” i Stockholm, en av Sveriges främsta restauranger vid tidpunkten. Jag ville vidare nu så jag tog mitt pick och pack och flyttade dit! Men det blev på det världsberömda “Pontus by the Sea” som jag spenderade mest tid. Mina dyrt förvärvade, franska kökskunskaper omsattes direkt och jag kunde som chef veta hur man INTE skulle bete sig mot kollegorna för att skapa ett sunt arbetsklimat. Men alla goda ting har ett slut. Pontus parade ihop mig med Hans Borén, legendarisk köksmästare vid stjärnrestaurangen 28+ i Göteborg. Här fick jag tillfälle att arbeta utifrån de naturliga årstiderna vilket är något jag verkligen tagit med mig. Det visar sig allt som oftast vara hållbart i både smak- och miljösynpunkt. Det är just denna mix av klassisk fransk kokkonst och modern, nyfiken och hållbar experimentlusta jag tycker är allra roligast. Och det är helt i linje med Hôtel Eggers ambitioner. Att få förvalta “La belle epoque” i en historisk miljö fylld med framtidstro kan ju bara beskrivas som fantastiskt. Det är en ynnest att få förvalta Emil Eggers arv. Jag brukar skämtsamt säga att vi är det många andra vill och försöker att vara!
Wow. Vilken resa! Hur blev du så matintresserad?
Det började under uppväxten. Jag kommer från en familj med stort matintresse och där måltiderna fick ta sin tid. Det blev ett tillfälle för hela familjen att träffas, prata och ha det trevligt tillsammans. Både under matlagningen och måltiden. Och på den vägen är det.