19 januari 2018

Vi fick chansen att intervjua Jonas Tjällman som är manusförfattare och även arbetar med att hitta filmmiljöer. Hur väljer man rätt plats för en inspelning och vad är det som gör att flera filmteam väljer just Hôtel Eggers? 

Text & intervju: Åsa Lantz, Manusförfattare Det mest förbjudna

Vi tog hjälp av författaren och journalisten Åsa Lantz som har skrivit ett reportage om Jonas och inspelningen av "Vår tid är nu". Läs intervjun nedan ...

Text & intervju: Åsa Lantz, Manusförfattare Det mest förbjudna

Det räcker att ta ett par steg innanför entrén ...

Redan där börjar du förstå. Om du sen fortsätter längre in, till le chambre separée med utsikt över den sammetsröda matsalen, kanske du nickar förstående. På väg uppför den lätt knarrande trappan till andra våningen finns inte längre något tvivel. Om varför filmfolket vill vara just här.

Filmrum 265 - BORG - Hôtel Eggers

Varför de låter hela sitt crew häcka på rum 265 (ovan), ockuperar baren och aldrig verkar få nog av att åka hiss. Hotell Eggers ÄR förr-i-tiden.

Vår tid är nu - inspelning på Hôtel Eggers

Har du sett tv-serien "Vår tid är nu"? 

Det milt silade dunklet, mjuka knarret, champagneklirret är som kopierat härifrån. Bara ett tunt tv-glas skiljer världarna åt. En som vet det bättre än alla är Jonas Tjällman. Hans jobb är att hitta filmmiljöer. Det är han som ska hitta det hus/berg/hav som fötts i filmskaparnas huvud men än så länge bara finns där. Jag ber Jonas att beskriva hur processen från idé tills att teamet är på plats går till.

- Det börjar med ett så kallat mood board, förklarar han. Det är ett material som regissören, scenografen och fotografen satt ihop, med färgskalor, stil och känslan man vill uppnå. Och givetvis - rätt tid.

Instruktionerna för första säsongen av Vår tid är nu - historien om krögarfamiljen Löwander - var: Serien ska spelas in i och kring Göteborg. Som ska föreställa Stockholm. Tiden: Efterkrigstid och fram mot femtiotal. Jugend. Funkis. Knivigt. 

Vår tid är nu - inspelning på Hôtel Eggers

Men ganska snart hittade Jonas de viktigaste exteriörerna. Området mellan Vasastan och Linné har gästats av inspelningsteam ganska frekvent på sistone. Interiört visade sig Hem i Haga vara ett guldkorn som kan tas för Calles enkla bostad i Stockholms ”Sibirien”. 

I Lilla Änggården fanns Gustaf Löwanders exklusiva våning. En miljö kan också förstärka karaktärsdrag. Helga Löwander är matriarken i historien.

- Vi ville att hennes hem skulle ha stått still i kontrast till resten av samhället som förändras i snabb takt. Och då blev valet: Interiörerna på Nääs slott. Inrett i stil från 1800-talet. Och restaurang Djurgårdskällaren, är den i själva verket Eggers?

- Visst kan man tro det? säger Jonas och ler. Men nej, alla scener som utspelas inne i restaurangen i serien görs i studio. Det hade inte fungerat för hotellet, om teamet ockuperat det under så lång tid.

- Men det är första gången i filmhistorien som hotell Eggers spelar sig själv! lägger Jonas till, inte så lite förtjust.

Kycklingbar - rotisseri - Hôtel Eggers

I tv-historien åker man från Stockholm till Göteborg för att låta sig inspireras av den moderna restaurangen med det synliga köket och rotisseriet - kycklinggrillen.

Under säsong två får Eggers skådespela också; Ett av rummen i hotellets bakre regioner föreställer då till exempel Direktör Löwanders konferensrum på ”Djurgårdskällaren” i Stockholm.

Sjön fick spela hav

När Jonas får ett uppdrag och inte genast har en plats i åtanke händer det att han går till Stadsmuseet och kollar. De har bra koll på interiörer från olika tidsepoker. Eller så pratar han med arkitekter, kollar in Hemnet eller Google Maps.

- Familjen Löwander har ett skärgårdshus, berättar han. Och hur skulle jag hitta något som liknar Stockholms skärgård, här?

Det tog några nätter av grubblande. Till slut öppnade han Google maps och sökte efter hus vid vatten. Det fanns många, men ingenstans i lummig ”Östersjömiljö”.

Förrän han råkade ta sig bort från havet, in i land. Där det fanns en sjö med ett hus vid vatten. I Lerum.

- Jag tog adressen och åkte dit. Gick omkring och spanade och såg genast att det kunde fungera. Mjörn skulle kunna vara Östersjön. Han fick tag i ägaren som sa okej.

I Mjörn hittade han förresten också ångbåten Herbert. Den fanns inte inskriven i manus, men teamet jublade av förtjusning över den vackra båten. Och skrev in den.

"Eggers är drömstället - personalen är otroligt proffsig"

Utanför-stan-miljöer är egentligen favoriterna. Förutom att reka miljöer är Jonas samtidigt platschef som ska se till att allt praktiskt fungerar. Teamet måste få mat, det ska finnas parkeringsplatser, alla tillstånd vara fixade.

Vår tid är nu - inspelning på Hôtel Eggers

- Om 150 skådespelare, statister, fotografer, scenografer, kostymörer och alla andra ska befinna sig på en plats, så krävs det lite planering. Och då är mitt inne i en stad värst. Som på Drottningtorget i Göteborg, med spårvagnar, bussar, bilar och människor i alla väderstreck. Där Hotel Eggers ju ligger.

- Det är en utmaning! skrattar Jonas. Men ändå - ska man in i gröten är Hôtel Eggers drömstället. Personalen här är otroligt proffsig. De gillar att ha oss här, och hjälper alltid till. (Berömmet går åt två håll. Eggers-folket älskar Jonas.)

Vad är hans superkraft? På den frågan måste han fundera lite. Och sedan säger sonen till konståkningstränerskan vars vhs-kamera han alltid lånade, att det nog är kombinationen. Han är en sportkille som redan som liten skrev dikter och sedan utbildade sig i manusskrivande. Men han är också praktisk.

- Kreatörerna känner sig förstådda och den tekniska personalen trygg, eftersom jag vet vad de snackar om.

Antikhallarna - en önskemiljö

Säsong två av Vår tid är nu är just färdiginspelad. Säsong tre har fått grönt ljus så nu har Jonas kopplat på spanarblicken igen. Har han någon önskemiljö? Han funderar igen. Och lyser sen upp.

- Antikhallarna! 

Gallerian från slutet av 1800-talet, på Västra Hamngatan. Otroligt vacker. Och ännu inte gjord... Han får be nån skriva in den. 

 • Text & intervju: Åsa Lantz, Manusförfattare Det mest förbjudna

Film-gardestad-Bild-Olof-Ohlsson Hôtel Eggers

Från filminspelningen av "Ted - För kärlekens skull". Fotograf: Olof Ohlsson

Utdrag ur filmografi Hôtel Eggers:

 • Håkan Hellström (musikvideo) - Rum 133 och hissen
 • Gynekologen från Askim (miniserie) - Matsalen, rum 149 och hissen
 • Det mest förbjudna (miniserie) - Baren
 • Upp till Kamp (miniserie) - Restaurangen
 • Ettor och nollor (miniserie) - Restaurangen
 • Borg - (film) – Rum 265
 • Ted - För kärlekens skull (film) - Rum 309, 259 och korridor
 • Vår tid är nu (tv-serie) – Lobbyn, exteriört, konferens­rummen samt korridorer.

Vill du bo i något av rummen?

Boka in dig på vårt Matinépaket! Läs mer och boka >

Text & intervju: Åsa Lantz, Manusförfattare Det mest förbjudna

Om Jonas Tjällman

 • Född: 1986, i Örnsköldsvik.
 • Utbildning: Manusförfattare (Umeå Universitet), Platschef (Filmarbetar­utbildningen i Trollhättan)
 • Familj: Flickvän och kattungen Leo
 • Bor: Wieselgrensplatsen, Göteborg
Upplagd av Hôtel Eggers 2018-01-19 09:26
Etiketter:
Follow
22 december 2017

Rum 385 är ett av våra Executive-rum

Hotellrum 385 Hôtel Eggers

Alla Executiverummen ligger med utsikt mot Göteborgs myllrande stad och rum 385 ligger på tredje våningen.

Hotellrum 385 Hôtel Eggers

Just detta rummet har ingen balkong men vackra fönster ut mot Drottningtorget och Göteborgs Centralstation.

Hotellrum 385 Hôtel Eggers

Fönster med detaljer. Flygplanet är till minne av Ebba Eggers som omkom i en flygolycka 1948. Ebba Eggers var fru till Axel Eggers, son till Emil Eggers som gav Hôtel Eggers sitt namn år 1894.

Hotellrum 385 Hôtel Eggers

Minibaren är fylld med dricka av olika slag. Varför inte ett glas Champagne?

Hotellrum 385 Hôtel Eggers

Rummet har rund säng och soffgrupp i röd sammet. Det mesta av möblemanget, kristallkronor och tavlor i rummet har alltid funnits på Eggers. Perfekt för en romantisk weekend i Göteborg minsann!

Upplagd av Hôtel Eggers 2017-12-22 10:39
Etiketter:
Follow
14 december 2017

Nu i juletider är det mycket som ska ordnas både vad gäller mat och julklappar. 

Julbord på Eggers

Egentligen behöver man ju inte så mycket på julbordet, det kanske är bättre att satsa på några enkla favoriter och hellre göra maten med lite hjärta?

julsill på Eggers

Enklaste och godaste sillen bjuder vår kökschef Pierre på:

Du behöver:

 • 2 inlagda sillfiléer
 • 2 kokta rödbetor
 • 1 msk kapris
 • 2 msk finhackad rödlök
 • 2 msk pepparrot, riven
 • dill

Gör så här:

1. Skiva rödbetorna fint och slå på lite inläggningslag.

2. Skär sillen och lägg ut den på ett fint fat.

3. Lägg på kapris och finhackad rödlök och toppa eventuellt med riven pepparrot.

4. Häll över lite varmt brynt smör innan servering. 

5. Garnera med dill.

6. Njut!

jul på Eggers

Med detta vill vi önska er alla en riktigt god jul!

Upplagd av Carolina Ehn 2017-12-14 14:36
Etiketter:
Follow
20 november 2017

Bara en månad kvar till jul. Visst hade det varit skönt att ha alla julklappar fixade redan nu?

paket med tapet - hotel eggers

En upplevelse är aldrig fel kan vi lova och vi har presentkort som gäller på hela hotellet och även på våra två systerhotell Varbergs Stadshotell & Asia Spa samt Arken Hotel & Art Garden Spa. Himla bra för då kan den som får presentkortet välja helt själv! Mat, spa, övernattning.

slå in paket med tapet - hotel eggers

Våra presentkort är ju väldigt fina som de är, men ibland kan det vara roligt att göra något extra.

slå in paket med tapet - hotel eggers

Här delar vi med oss av enkla tips på hur du kan piffa till dina julklappar och presenter och göra de mer personliga.

slå in paket med tapet - hotel eggers

Ett tips är att använda sig av en fin tapet. Ofta blir det bitar över och har du ingen fin tapetbit hemma finns det säkert någon vän som har det. Använd gärna dubbelhäftande tejp istället för vanlig tejp.

slå in paket med tapet - hotel eggers

Väldigt enkelt och elegant om du frågar oss.

Upplagd av Hôtel Eggers 2017-11-20 14:01
Etiketter:
Follow
30 oktober 2017

Snart november och tiden går fort fram till jul. Vet du vad du ska lägga under granen ännu?

paket i sammet - hotel eggers

En upplevelse är aldrig fel kan vi lova och vi har presentkort som gäller på hela hotellet och på alla våra systerhotell Arken Hotel & Art Garden Spa samt Varbergs Stadshotell & Asia Spa. Himla bra för då kan den som får presentkortet välja helt själv!

paket i sammet - hotel eggers

Våra presentkort är ju faktiskt väldigt fina som de är, men ibland kan det vara roligt att göra något extra.

paket i sammet - hotel eggers

Här delar vi med oss av enkla tips på hur du kan piffa till dina julklappar och presenter.

paket i sammet - hotel eggers

Det första tipset är att använda tyg att slå in med. Vi valde en bit gardintyg i sammet och ett sidenband runt om. Använd gärna några duttar textillim för att fästa tyget.

paket i sammet - hotel eggers

Väldigt enkelt och elegant om du frågar oss.

Upplagd av Hôtel Eggers 2017-10-30 14:01
Etiketter:
Follow