Brodéns bedrifter - Ägare 1948-1987

Efter Ebba Eggers bortgång var det advokat Hilding Brodén, Axels Eggers jurist sedan 1920-talet, som tog över ansvaret för driften av Hôtel Eggers. Precis som hos den första ägarfamiljen efterträddes han av sin son – juristen Hans Brodén.

Skulle rivas

Hans Brodén, son till Hilding Brodén, drev Hôtel Eggers under de “svåra åren”.

– Jag har under åren samlat på mig en hel del material angående Hôtel Eggers vara eller icke vara. En morgon 1983 satt jag och läste Göteborgsposten. Där stod över ett helt uppslag att Hôtel Eggers skulle rivas.

artikel eggers hotell Göteborg

I en intervju med Hans från år 1984 beskrivs ytterligare kampen med kommunen som pågått under decennier på grund av hotellets utsatta läge och den ökande mängden trafik omkring det. I den artikeln var det så gott som klart att Eggers skulle rivas och ersättas av biltunnlar och ett nytt kontorshus.

– Jag insåg då att nu måste jag få hit planerare och beslutsfattare för att visa och förklara vilket värdefullt hotell som staden hade.

Göteborgs stad köpte huset

1944 övertog Göteborgs stad ägandet av Hôtel Eggers. Anledningen till köpet var helt strategiskt. Om trafiksituationen, som redan var svår, skulle förvärras kunde kommunen riva fastigheten utan annan inblandning eller ytterligare processer. Då staden ägde hotellet och inför hotet om rivning var det under en lång period inte lönt att utföra några genomgripande ombyggnader utan enbart löpande reparationer på hotellet. Man visste helt enkelt inte om byggnaden skulle stå kvar.

Men alla turer till trots under decennierna; Hôtel Eggers står fortfarande kvar. Förmodligen i 160 år till.

Jussi Björling i matsalen på Hôtel Eggers 19 april 1947

Studio för Jussi Björling

Hans Brodén ser tillbaka på tiden som hotelldirektör med värme. Perioden innehöll så många händelser, personligheter och olika faser.

– På 1920-talet fungerade en del rum som studios för grammofoninspelningar. Jussi Björling spelade in en skiva här. Akustiken var väldigt lämplig med både högt till tak och ljuddämpande textilier.

Lockade sportstjärnor

När det var ishockey under 50-talet bodde ofta båda lagen på Eggers. Sven Tumba bodde i rum 254 (bilden). Lasse Björn och Roland Stoltz bodde tillsammans på 255. Om det var fotboll var det likadant – AIK-Malmö FF bodde samtidigt på hotellet och hade väldigt roligt tillsammans.

– Jag tror det var miljöombytet och atmosfären som var hjärtlig och avväpnande. Och det behöver dagens människor också.

chambre separee övre matsal middag eggers hotell restaurang i göteborg

Personligheter genom åren

Tage Erlander tillsammans med Olof Palme har bott på Hôtel Eggers, likaså Jarl Hjalmarson, från “motståndarlaget”.

Under många år i slutet av 50-talet och långt in på 60-talet avnjöts alltid en speciell lunch den 28:e december i tvåans alkov med Torsten Henrikson, Harry Hjörne och Hilding Brodén som deltagare.

Hotell för affärsresande

Det har gjorts många seriösa affärer på Hôtel Eggers genom åren.

Göteborgs skeppsredare, Gunnar och sonen Per Carlsson, Transatlantic, uppskattade Hôtel Eggers alkover.

John Brynteson som genom guldgrävning i Alaska blev en av Europas rikaste män kallades Guldkungen. Hans sonson Leif Brynteson gjorde många stora affärer för Swanboard, som ibland varade flera dagar.

Caviarkylare på Eggers hotell i Göteborg

Kylare för rysk kaviar

Restaurangen såg sig nödsakad att få tillverkad en iskylande nysilverbehållare som rymde ett halvt kilo rysk kaviar. Den finns i Hôtel Eggers monter för beskådande.

– Det var sådana partyn på den tiden att det är svårt att beskriva idag, skrattar Hans.

Dan Broström var gärna på restaurangen och satt då vid ett särskilt bord alldeles intill utgången till köket. Här blev han behandlad som en vanlig gäst och kunde ta en drink och sitta och läsa. Ingen svansade efter honom här.

hälsning från Jan Myrdal gäst på hotel eggers

I böcker & filmer

Hôtel Eggers har också förekommit i alla möjliga medier genom tiderna. Förutom en hel rad filminspelningar som utspelat sig på hotellet genom åren så skriver till exempel Stig Trenter i sin deckare ”Tragiskt telegram” om ett stort bröllop på Hôtel Eggers.

Jan Myrdal har varit en trogen gäst genom åren och har även skrivit om en frukost på Eggers på 30-talet.

Annons Dance-in Eggers restaurang och hotell i göteborg

Dans & jazz

Det var dans redan 1927 på Hôtel Eggers. Man dansade under takkronan i matsalen och orkestern, en trio, stod på en liten scen. De organiserade danskvällarna upphörde under en tid men sedan återuppstod de 1967.

– Vi var väldigt sena med att införa dans och det tog emot lite, men vi var tvungna då alla etablissemang i närheten erbjöd det. Jag införde dock jazzmusik här på Baretten då jazz ligger mig varmt om hjärtat. Vi var nog ensamma om det. Men jazz tjänar man inga pengar på.

– Jag var nog dock först i hela Sverige med att engagera en fransk jazzorkester. Som jurist lyckades jag – efter hel del diskussioner med svenska musikerförbundet – ordna med arbetstillstånd till dem.

Annons Eggers Old fashioned

Eggers old fashioned

Reklam och marknadsföring har alltid spelat stor roll inom hotellnäringen. Hans Brodén skapade under sin tid som hotelldirektör tillsammans med en reklambyrå en mängd uppmärksammade annonser.

När Chicken House öppnade gjordes menyn till kombinerad annons. Reklambladet resulterade i att International Hotel Association i Paris gav den 2:a pris som bästa hotellbroschyr i konkurrens med hotell från hela världen. Något som Hans med rätta ser tillbaka på med stolthet.

Lyfta hotellets ursprung

Målet har hela tiden varit att lyfta fram hotellets ursprung.

– Det jag ser nu är att Lars-Olof och Anna gjort Hôtel Eggers som det var tänkt från början. Det har gått 160 år och stilen har inte bara bevarats. Den har förädlats.

Vill du läsa mer?
Gammalt brev på hotel eggers

Artiklar om våra favoritämnen

Gillar du att förkovra dig och läsa mer om olika ämnen? Vi har samlat en mängd artiklar som rör allt från historia till hotell, restaurang, konferens eller event till miljö och CSR.
1910-1942
Tavlor och blommor i receptionen på hotel eggers i göteborg

Axel Eggers - Ägare 1910-1942

Emil Eggers efterträddes 1910 av sin son Axel Eggers. Axel var, precis som sin far både motiverad och företagsam. År 1913 såg han till att hotellet genomgick en grundlig renovering och i samband med detta invigdes Hôtel Eggers kontinentala matsal.
1942-1947
Gammalt fotografi på Ebba Eggers hotel eggers i göteborg

Ebba Eggers - Ägare 1942-1947

I sitt andra äktenskap hade Axel Eggers gift sig med hotellets spritkassörska, en dam vid namn Ebba. De drev hotellet tillsammans fram till Axels död 1942 då Ebba utnämndes till hotelldirektris.
Relaterade erbjudanden:
"Boken om Eggers" som gåva
Boken om Eggers på hotellrum i Göteborg

En sann historia

Från 1495:-/vuxen & 500:-/barn
Känn dig som en celebritet hos oss på Eggers. Ät en god middag i vår restaurang, bo i ett av våra vackra rum och avnjut frukosten i restaurangen med utsikt över Drottningtorget.